Indien u meer informatie over medische klachten wenst te krijgen, adviseren wij u naar de volgende website te gaan:

www.thuisarts.nl
Geïllustreerde informatie over vele medische aandoeningen
www.voedingscentrum.nl
Alle informatie over gezonde voeding
www.stivoro.nl
Informatie over stoppen met roken
www.rijveiligmetmedicijnen.nl
Informatie over wanneer je wel of niet kunt autorijden met medicatie
www.borstkanker.nl
De website van de borstkankervereniging Nederland
www.testuwrisico.nl
Test uw gezondheidsrisico op diabetes, hart- en vaatziekten en schade aan uw nier

Internetsites voor psychische hulpverlening
Algemene sites
www.mentaalvitaal.nl
Deze site geeft goede informatie, zowel in de breedte als in de diepte. De informatie is gemakkelijk toegankelijk voor patiënten en familie. Als zelfhulp-site is hij zeer geschikt voor mensen met milde problematiek en ter preventie van problemen. Er staan meerdere zelfhulptesten en online-cursussen op.
www.fondspsychischegezondheid.nl en www.informentaal.nl zijn informatieve sites voor hulpverleners maar vooral voor patiënten

Voor volwassenen
www.interapy.nl
Een serieuze, goede site en behandelmogelijkheid waar je als huisarts goed naar kan verwijzen. Via de site kunnen mensen zich laten begeleiden en behandelen voor depressie, burn-out, paniek, posttraumatische stress, rouwverwerking, eetproblemen en seksueel trauma bij jongeren. Een verwijzing van de huisarts is nodig.
Mensen kunnen een soort zelf-scoring doen, met globale vragen over angst, depressie, concentratie, sociale inbedding etc. waarna een advies wordt gegeven. Er worden contra-indicaties gegeven waarvoor je níet bij Interapy terecht kan. Interessant voor díe patiënten die niet gemakkelijk naar een GGZinstelling/professional gaan of voor mensen die graag zelf bepalen op welke tijdstip en hoe vaak zij aan hun problemen werken.
Huisartsen ontvangen rapportages. Patiënten worden goed op de hoogte gebracht van wachttijden en wanneer zij de vaste therapeut kunnen mailen. Men kan zelfs ‘s avonds met de therapeut chatten.

www.kleurjeleven.nl
Via deze site kunnen mensen werken aan het verminderen van depressieve klachten. Het gehele aanmeldingsproces, de cursus en alle contactmomenten verlopen via de site. Deze zelfhulpcursus is ontwikkeld door het Trimbos instituut en is bewezen effectief bij mensen ouder dan 18 jaar met somberheidsklachten. Er wordt eerst een zelftest gedaan met de uitkomst of je wel of niet depressief bent. De uitslagen worden, als je dat wilt, doorgestuurd naar een psycholoog om te kijken of je geschikt bent voor de cursus. (Er wordt onder andere gevraagd of je suïcidaal bent en of je vaker depressief bent geweest).
De cursus bestaat uit 8 wekelijkse lessen met een opfrisles. Je mag een jaar lang blijven inloggen om de lessen nog eens te bekijken. De lessen zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Het werkt met oefeningen, opdrachten en videoboodschappen van ervaringsdeskundigen. Het is ook mogelijk om vragen te stellen aan de psycholoog.

www.beatingtheblues.nl
Dit betreft een internettherapie bij milde tot matige depressie. Er is via internet persoonlijke, maar wel anonieme begeleiding. Geschikt voor mensen die niet naar een psycholoog verwezen willen worden, het vereist wel motivatie.

www.psyfit.nl
Betreft een online cursus voor mensen van 18 jaar en ouder die je helpt bij het verbeteren van de mentale fitheid door oefeningen, tests en tips. De cursus bestaat uit 6 modules met bijbehorende opdrachten. Je volgt een module gedurende 4 weken.

www.diabetergestemd.nl
Een heel geschikte site om patiënten met diabetes en lichte stemmingsklachten op te wijzen. Er wordt met hulp van vragenlijsten (PHQ-9 en PAID-5) geïnventariseerd.

www.zelfhulpwijzer.nl
Een geschikte website bij mensen die behoefte hebben aan zelfhulp bij spanning, stemmingsstoornis, drankprobleem. Het is overzichtelijk, werkt duidelijk en snel. De site verwijst, na een reële intake en efficiënt doorvragen, zo nodig door naar de passende zelfhulpsite. Er staat veel informatie op.

Verslaving
www.jellinek.nl
Een zeer uitgebreide, overzichtelijke en duidelijke site met de juiste toonzetting en taal. Per middel: alcohol, cannabis, roken en gokken wordt er informatie gegeven. Tevens bevat de site een zelfhulpmogelijkheid en kan de bezoeker online therapie volgen. Er is geschikte informatie voor jongeren en volwassenen, voor opvoeders en ook voor professionals.

Specifiek voor jongeren
www.gripopjedip.nl
Een aantrekkelijke website voor jongeren zonder veel drukte in de opmaak. Bevat veel informatie en tips met zeer veel doorlinks. Er is een mogelijkheid om 8x te mailen met een deskundige. Om jongeren / jong volwassenen met depressieve klachten -en hun omgeving- te ondersteunen in het omgaan met hun klachten. Het doel is vooral om grip te krijgen op somberheid, om echte depressiviteit te voorkomen. Voor jongeren tussen 16-25 jaar is er de mogelijkheid om in een groep van circa 8 personen te chatten, waarbij er mails gestuurd worden door deskundigen.

Voor mantelzorgers
www.dementiedebaas.nl
Informatieve site. Bevat ook een online cursus. De filmpjes via de site zijn een aanrader